Česta pitanja

Kako se kuća izgradjena od sibirskog kedra štiti od bakterija i truljenja drveta?

Sibirski kedar od kojih su izgradjene kuće su zbog velike količine smole otporne na gljivice i truljenje. Takodje eterična ulja koja se oslobadjaju iz drveta i više stotina godina posle sečenja drveta sprečavaju mikroorganizme i bakterije.  

Koliko je trajna drvena kuća?

Izradom kuća od sibirskog kedra i pravilnog održavanja, drvene kuće su “večne”. U Rusiji se mogu naći kuće i crkve izgradjene od sibirskog kedra starije od 800 godina, čime su se pokazale dugovečnije od zidanih objekata.

Kakva je izolacija kuća od sibirskog kedra?

Od davnina je poznato da je drvo dobar izolator. Drvene kuće od sibirskog kedra imaju posebno dobra termoizolaciona svojstva. Temperatura unutar drvene kuće ostaće 24 sata nepromenjena iako se ne vrši nikakvo dodatno zagrevanje. Kuće od sibirskog kedra su izgradjene od punih oblica i pravilno uklopljene, cime se ostvaruje energetska efikasnost. To znači da ćete trošiti manje novca na grejanje, odnosno hlađenje tokom leta. Kuće od sibirskog kedra su 20-30 % toplotno efikasnije od tradicionalnih kuća. U toplim drvenim zidovima kuća od sibirskog kedra ne dolazi do kondenzacije i shodno tome se ne razvijaju gljivice i buđ. Kuće od sibirskog kedra imaju jedinstvenu sposobnost da održavaju konstantnu vlažnost vazduha u prostorijama i to na nivou optimalnim za ljudsko telo od 45-55%. Kada je veća vlažnost u vazduhu, drveni zidovi kuća od sibirskog kedra upijaju suvišnu vlagu, čime se postiže idealna prirodna kontrola klime. Pored toga što su energetski veoma efikasne, drvo kao prirodni materijal je i odličan zvučni izolator. Zidovi od balvana sibirskog kedra su veoma gusti i odbijaju spoljašnje zvukove i imaćete potpun mir i tišinu. Sibirski kedar je jedinstveno drvo jer ima sposobnost da apsorbuje toksične i štetne materije, a naročito dim od cigarete.