O Zlatiboru

Zlatibor je planina u srcu Srbije izuzetne lepote. Krasi je blago podneblje, prijatna klima, prostrani proplanci, pitome padine, vodom bogati planinski potoci i bujni četinari, pre svega borovi po kojima je Zlatibor i dobio ime.

Mikro klima Zlatibora je izuzetna – jer se baš iznad njega sudaraju mediteranska i kontinentalna klima. Leta su topla, a zime blage sa snežnim pokrivačem od oktobra pa do prvih dana maja. Veliki broj sunčanih dana u toku godine, sa kišama koje padaju relativno često i sa činjenicom da magle gotovo i nema, samo su potvrda lekovitosti Zlatibora, jer utiču na  prevenciju i lečenje plućnih i srčanih bolesti, posebno bolesti štitne žlezde i anemije, bronhijalne astme i alergija.

Centralni plato Zlatibora je prosečne nadmorske visine oko 1000 metara sa nekolicinom uokolo vidljivih visova, nad kojim dominira najveći vrh Zlatibora - Tornik sa 1.496m. Za ljubitelje skijanja, tu se nalazi i Ski centar Tornik, koji ima tri staze i moderan šestosed. Hiljadu kvadratnih kilometara neprocenjivog prirodnog bogatstva, talasasti prostor od Tare i Šargana do istočnih obronaka Murtenice, od reke Sušice i rezervata prirode Uvac, pa sve do granice sa Bosnom, uz veliki broj prelepih manastira, spomenika kulture i istorije su pravi razlog za boravak na Zlatiboru.

Udaljenost Zlatibora od Beograda iznosi 230 km, dok je udaljenost do Jadranskog mora oko 300 km, koliko su udaljeni i Novi Sad i Niš. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja vodi ka Crnoj Gori i dubrovačkom primorju, tako da je Zlatibor direktnim autobuskim linijama povezan ka svim većim gradovima u Srbiji, Crnoj gori i Bosni i Hercegovini. Kroz masiv Zlatibora prolazi i železnička pruga Beograd-Bar, tako da je do Zlatibora moguće stići i vozom. Izgradnjom Koridora 11 tj. modernog autoputa od Beograda ka južnom Jadranu Zlatibor dobija novu dimenziju pristupačnosti i ubrzava dolazak iz Beograda.