Sibirski kedar

Sibirski kedar (Pinus Sibirica) se sa pravom može nazvati nacionalnim drvetom Rusije jer prirodno raste isključivo na teritoriji Urala, Sibira i Altajskog kraja.

Sibirski kedar je drvo puno blagotvornih svojstava i neprocenjiv je dar prirode. Ovo drvo raste isključivo u toku leta i to maksimalno 45 dana, tako da kedar živi u prirodi prosečno 450 godina, dok se u prirodi nalaze i primerci koji su stari 800 godina. Sibirski kedar je drvo cenjeno ne samo zbog svoje lepote i dekorativnosti, prelepog stabla i četine, već i zbog mnogih svojstava koja se obilato koriste u narodnoj medicini. Svi delovi sibirskog kedra, četina, smola, drvenasta vlakna stabla, pa čak i kora poseduju veliku količinu fitoncida. U toku 24 casa, hektar šume sibirskog kedra može da izdvoji 30 kg letećih organizama koji imaju veliko baktericidno dejstvo. Po mišljenju istraživača i naučnika, navedena količina fitoncida je dovoljna da u velikom gradu obezvredi sve štetne mikrobe. Takođe četine i kedrovi orasi - šišarke (pignoli) sibirskog kedra su bogate askorbinskom kiselinom (vitaminom C), lizinom i karotinom.

Kuće napravljene od građe kedra smatraju se najzdravijim životnim okruženjem. Građa od kedra u različitim oblicima i dimenzijama se koriste za izgradnju sibirskih brvnara, nameštaja i sibirskih (ruskih) sauna. Objekti izgrađeni od sibirskog kedra dugovečniji su od zidanih objekata, što potvrđuju ruske pravoslavne crkve i kuće starije od 800 godina.

Sibirski kedar sadrži veliku količinu eteričnog ulja koja se oslobađaju iz drveta stotinama godina nakon seče i koja blagotvorno deluju na ljudski organizam. Eterična ulja sibirskog kedra uništavaju bakterije i mikroorganizme, pa je vazduh pod ovih uticajem gotovo sterilan. Zbog velike količine smole u svom sastavu sibirski kedar je veoma otporan na gljivice i truljenje i ne zahteva nikakvu hemijsku zaštitu.  Sibirski kedar povoljno utiču na celokupan čovekov organizam, a pre svega na kardiovaskularni sistem.